לקבלת מידע<

מהם E numbers?

ניצה יונתני, טכנולוגית מזון

מוצרים מזון רבים כוללים ברשימת הרכיבים תוספי מזון. לתוספי מזון יש מספר E שהוא המספר שניתן להם ע"י האיחוד האירופאי. שיטת המספור האירופאית אומצה גם בישראל.

תוספי מזון אינם מזון כשלעצמם אבל הם משמשים למטרה טכנולוגית כלשהיא במוצר המזון שלנו. למשל, כדי לשמר את המזון מפני קלקול נשתמש בחומרים משמרים, כדי לצבוע את המזון נשתמש בצבעי מאכל, כדי להמתיק נשתמש בממתיקים וכו' וכו'. קיימים כ 20 מטרות טכנולוגיות שונות לתוספי המזון ביניהן – מייצבים, מתחלבים, מווסתי חומציות ועוד.

אבל עד כמה הם מומלצים וכמה יש להימנע מהם ?

ובכן, אנחנו רוצים חיים נוחים. היינו צריכים להביא עוגה לעבודה/לגן ולא הספקנו – כמה טוב שאפשר להיכנס לסופר המקומי ולרכוש עוגה מוכנה. שאלתם את עצמכם פעם – איך העוגה יושבת על המדף באלגנטיות יום אחר יום ולא מתקלקלת עד שאנחנו קונים אותה?  ובכן, היא מכילה חומרים משמרים שבלעדיהם היינו צריכים לוותר על שעתיים מהחיים כדי לרכוש מצרכים ולהכין עוגה לבד, כזו שלא מכילה חומרים משמרים.

לנוחות יש מחיר. תוספי המזון אינם מזון והם אינם מומלצים לצריכה, יחד עם זאת משרד הבריאות בישראל מתבסס על ארגון בטיחות המזון האירופאי שבודק ובוחן את תוספי המזון ומגדיר רמות מותרות לשימוש ואת סוגי המזונות להם מותר להוסיף את אותם תוספים.

כך או כך, מומלץ להפוך את האריזה ולקרוא אילו רכיבים נכנסו למוצר המזון שלנו. את תוספי המזון נזהה לא רק לפי מספר ה E היות ויש אפשרות לכנות אותם בשמם במקום מספר ה E שלהם, אבל לפי העובדה שמוצמד אליהם לפני מספר ה E או השם התפקיד הטכנולוגי. למשל: חומר משמר-בנזואט, צבע מאכל-כורכומין, ממתיק-מלטיטול וכדומה.

כמו כן, שאלו את עצמכם מהי האלטרנטיבה: הנה 2 דוגמאות:

  1. דגני בוקר עם צבעי מאכל מול דגני בוקר בלי צבעי מאכל – מובן שהצבעים לא הכרחיים במוצר ואפשר בהחלט להנות מדגנים לא צבועים ולוותר על צבעי המאכל במוצר.
  2. הכנת כריך לבית הספר עם חומוס קנוי שמכיל צבעי מאכל או עם שוקולד למריחה (2 הממרחים שהילד אוהב, מה נעשה). בחומוס, על אף שמכיל חומר משמר, נקבל ערכים תזונתיים כמו חלבון וסידן כך שבמכלול הוא עדיף לנו על האלטרנטיבה.

כמו בחיים, הכל עניין של בחירות,  בחרו בחוכמה.